cami_horts_senyal_horitz
16 de de gener de 2024
Nova senyalització per al Camí dels Horts
Diferents senyals ens acompanyen durant el recorregut amb indicacions i la possibilitat d'ampliar informació amb enllaços a este web municipal

El temps sembla detindre’s a la zona d’horta protegida al sud del nostre poble on podem gaudir d’un entorn rural pràcticament inalterat. Estes terres al voltant del “Camí dels Horts” suposen una oportunitat per a descobrir un itinerari tranquil i agradable que barreja, a parts iguals: patrimoni, història i paisatge.
Este espai acull quasi una desena de finques monumentals, conegudes amb el nom d’horts de tarongers. Este és un tipus de propietat sorgida a la fi del segle XIX quan famílies burgeses de València van comprar terrenys de secà i els van transformar en regadiu gràcies a l’aparició del motor de vapor. Desapareguts ja en altres municipis, Picanya encara manté una bona representació d’esta tipologia d’edificis senyorials que la burgesia valenciana fou servir tant per a la producció agrícola com per a l’esbargiment durant l’estiu.
Estos horts i el conjunt que conformen, destaquen no sols per la bellesa arquitectònica o dels seus jardins, sinó perquè formen part de la història recent d’Espanya ja que, per exemple, van albergar sengles colònies escolars que va situar en l’àrea metropolitana de València el Govern de la República durant la guerra civil.

Nova senyalització
Ara, l’Ajuntament de Picanya, gràcies als fons Next Generation de la UE, ha pogut assenylar tot este recorregut al llarg del qual trobarem diferents senyals verticals que ens indicaran el nom de l’hort (l’actual i l’original) i també un xicotet text i un codi QR que ens convida a descobrir més detalls de cada edifici.  
Els textos i la informació de cada hort pertanyen al llibre: “Els horts de tarongers de Picanya: arquitectura i paisatge” de l’historiador Adrià Besó Ros
Este llibre està publicat per l’Ajuntament de Picanya (1999) dins la col·lecció Pont Vell i el podeu trobar en format PDF ACÍl.
Informació al web municipal

Els senyals instal·lats ofereixen un codi QR que una volta llegit amb un smartphone permet accedir a la informació i més imatges de cada hort. Tota esta informació es recull en un apartat específic d'este web municipal. En este apartat es pot trobar la informació dels vuit horts que formen el camí i també informació del horts de Villahermosa i Hort de les Palmes localitzats fora del camí. Este apartat també ofereix un plànol del camí (també la geologalització de tots els horts) i accés a informació complementària com la ruta dels murals de Picanya i altres publicacions relacionades com ara La guia del carril bici o altres llibres publicats per l’Ajuntament de Picanya i relacionats amb la història dels Horts.

 

EL CAMÍ DELS HORTS DE PICANYA - INFORMACIÓ COMPLETA ACÍ

 

Amb el suport de:
logos_cami_horts

 

cami_horts_1 

IMG_1273 

cami_horts_senyal_horitz

 

 

Notícies relacionades